Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor afectate in urma pandemiei de COVID-19

Schema de ajutor de stat in valoare de 935 de milioane de euro pentru acordarea de granturi IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19 a fost aprobata la nivelul Comisiei Europene. Sprijinul acordat prin aceasta schema de ajutor de stat urmeaza a fi finantat prin intermediul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014 – 2020. Cuantumul total al granturilor care urmeaza a fi acordate IMM-urilor se ridica la suma de 1 miliard de euro. In aceasta suma este inclusa si contributia de la bugetul de stat, dar si co-finantarea asigurata de catre beneficiari. Acordarea granturilor in cadrul acestei scheme de ajutor de stat este reglementata conform OUG nr. 130/2020 cu privire la unele masuri pentru acordarea de sprijin de natura financiara din fonduri externe nerambursabile avand ca sursa de finantare Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020 ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, dar si a altor masuri in domeniul fondurilor europene.

Granturile acordate in cadrul acestei scheme de ajutor de stat urmeaza sa asigure intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) lichiditatile necesare pentru a continua activitatea economica desfasurata, pastrarea locurilor de munca pentru angajati, dar si incurajarea investitiilor in viitor. Pentru acordarea granturilor in cadrul acestei scheme de ajutor de stat se vor folosi urmatoarele masuri:

  • 100 de milioane de euro pentru microgranturi acordate IMM-urilor fara niciun angajat, PFA-urilor si ONG-urilor cu activitate economica in domenii precum cele cultural-artistice, cinematografie, cabinete medicale individuale implicate in tratarea pacientilor infectati cu COVID. Valoarea maxima a unui microgrant acordat prin aceasta masura va fi de 2000 de euro, iar numarul maxim al beneficiarilor pentru astfel de microgranturi este estimat la 50000.
  • 350 de milioane de euro sub forma de granturi pentru capital de lucru. In aceasta suma este inclusa si contributia de la bugetul de stat si a beneficiarilor. Aceste granturi urmeaza a fi alocate pentru IMM-uri din domenii de activitate precum HoReCa, serviciile de transport, industria evenimentelor, edituri si biblioteci. Numarul estimat pentru a beneficia de aceste granturi este de maxim 100500.
  • 550 de milioane de euro pentru granturi de investii, suma in care se regaseste si contributia de la bugetul de stat, dar si contributia beneficiarilor. Aceste granturi de investitii urmeaza a fi acordate IMM-uri din industria alimentara, din industria energiei, a echipamentelor, serviciilor de ingrijire, cele care activeaza in domeniul reparatiilor si a intretinerii, dar si pentru domenii precum turism, hoteluri sau confectii. Valoarea unui astfel de grant va fi intre 50000 si 200000 de euro, in functie de nevoia de finantare a proiectelor depuse pentru a contracta astfel de granturi. Numarul maxim al beneficiarilor pentru granturile de investitii este de cel mult 15000.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) in calitate de Autoritate de Management in cadrul Programului Operational Competitivitate impreuna cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA), in parteneriat cu Agentiile pentru IMM, Atragere de Investii si Promovare a Exportului (AIMMAIPE) si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) se vor ocupa de implementarea schemeie de ajutor de stat. Aceste fonduri prevazute in schema de ajutor de stat recent aprobata de Comisia Europeana sunt preconizate a ajunge la IMM-uri pana la sfarsitul anului 2020.

OUG nr. 130/2020 referitoare la unele masuri pentru acordarea de sprijin de natura financiara din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014-2000 in contextul pandemiei de COVID-19, dar si alte masuri in domeniul fondurilor europene este publicat la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *