Granturile pentru IMM-uri avand ca sursa de finantare bani europeni vor fi acordate de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA)

Granturile in valoare totala de 1 miliard de euro pentru IMM-uri urmeaza a fi finantate de Ministerul Fondurilor Europene din fondurile alocate Programului Operational Competitivitate (POC). Chiar daca finantarea este facuta prin Ministerul Fondurilor Europene, acordarea granturilor se va face de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA). Acest minister este institutia care are rolul de administrator a schemei de finantare in raportul cu IMM-urile, rol de administrator prevazut in OUG nr. 130/2020.

Ca urmare a faptului ca intreprinderile mici si mijlocii, reglementate prin Legea nr. 346/2004, au intampinat dificultati majore pe perioada starii de urgente declarate in contextul pandemiei de COVID-19, s-au adoptat anumite masuri la nivelul Guvernului Romaniei si la nivelul Comisiei Europene de acordare a unui sprijin financiar pentru aceste IMM-uri. Sprijinul financiar acordat vizeaza sustinerea capacitatilor operationale a IMM-urilor de a relua activitatile pe pietele in care activeaza, activitati afectate foarte grav de pandemia de COVID-19 si de masurile aferente luate in vederea limitarii raspandirii viruslui SARS-CoV-2. Aceasta schema de ajutor de stat vine in contextul in care la nivelul Guvernului Romaniei este cunoscuta importanta pe care IMM-urile o au in dezvoltarea si stabilitatea economica a Romaniei.

Apelul pentru proiecte POC in cadrul caruia singurul aplicant eligibil este Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) a fost dechis vineri, 11 septembrie 2020. In urma semnarii contractului de finantare cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) urmeaza sa lanseze impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) platforma prin care IMM-urile se vor putea inscrie pentru depunerea proiectelor. Modalitatea prin care antreprenorii romani care doresc sa acceseze finantarea europeana prin intermediul acestor granturi urmeaza a fi comunicata ulterior de catre MEEMA.

Detaliile privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020 in contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, dar si alte masuri in domeniul fondurilor europene sunt regasite in OUG nr. 130/2020. De asemenea, cadrul legal prin care Guvernul Romaniei are in vedere reglementarea functionarii schemei de relansare economica pe baza acestor fonduri externe poate fi gasit la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *