Start up nation
- Home
- Start up nation
Start Up Nation 2024
- Finantare nerambursabila: maxim 250.000 lei;
- Intensitate sprijin nerambursabil, maxim: 90%;
- Contributie proprie, minim: 10%.
Beneficiari eligibili Start Up Nation 2024
- Persoane care au absolvit cursul de antreprenoriat;
- Firme infiintate dupa absolvirea cursului de antreprenoriat;
- Firme care isi propun sa angajeze cel putin 2 persoane;
*Conditiile de mai sus sunt cumulative⇑.
- Pilon I: Firme infiintate de tineri sub 30 de ani;
- Pilon II: Beneficiari eligibili la Pilonul II Start up Nation 2024:
- tineri cu vârsta de peste 30 de ani — persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane în căutarea unui loc de muncă — astfel cum sunt definite la art. 5 pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer — astfel cum este definit în art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer de lungă durată — astfel cum este definit la art. 5 pct. IV ind. 2 din Legea nr. 76/2002, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane inactive — persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii — persoane cu nivel scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2 ( învăţământ gimnazial – n.r.), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară..
Cheltuieli eligibile Start Up Nation 2024
- Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 și 2.2. și 2.3 din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare. În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare.
- Cheltuielile pentru înființarea întreprinderii pentru Start up în valoare eligibilă maximă de 1000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN.
- Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare; Exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, stații de încărcare electrice, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc. Energie din surse regenerabile sau „energie regenerabilă” înseamnă Energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, solară (solară termică și solară fotovoltaică) și geotermală, energie ambientală, energia valurilor, energie hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz;
- Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
- Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de producție sunt eligibile pentru Start up Nation; Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării formularului de înscriere la finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
- Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete, cu respectarea următoarelor plafoane maxime: Laptop/Notebook, valoare maximă 5500 lei, Computer desktop – 6.500 lei, videoproiector – 3.600 lei, Imprimantă – 6.000 lei, Multifuncţională – 14.000 lei, Tabletă – 2.500 lei. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
- Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Program și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN-Rev2 diviziunea 70. Societățile care furnizează servicii de consultanță în cadrul Programului Start –up Nation nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul programului.
- Două plăcuțe informative obligatorii, sub sancțiunea neacordării AFN, în valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 lei.
- Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
- Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/ subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN, autorizat cel târziu la momentul plății, pentru care se solicită finanțare, așa cum sunt detaliate activitățile codului CAEN în “Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev. 2”, cu excepția sumei forfetare și a cheltuielilor eligibile obligatorii.
Buget Start up Nation 2024
- Pilon I (tineri pana in 30 de ani) – 295.750.000 euro – aprox. 5.250 firme finantate.
- Pilon II (tineri intre 30 si 35 de ani, pers. dizabilitati, someri, pers. diaspora, pers. defavorizate, pers. rural) – 150.435.295 euro – aprox. 2.500 firme finantate – Exclus Bucuresti – Ilfov.
Inscrieri Start Up Nation 2024
- In perioada Septembrie – Decembrie 2024: persoanele fizice se inscriu la cursul de antreprenoriat;
- In perioada Octombrie – Decembrie 2024: persoanele fizice care au absolvit cursul isi infiinteaza firma si depun proiectul.
Mentiuni speciale Start up Nation:
1. Oamenii care au mai beneficiat de cursuri pe fonduri europene, excluși de la Start up Nation 2024
„Cei care au făcut cursuri făcute înainte, pe fonduri europene, din păcate, nu vor putea participa, pentru că ar însemna o dublă finanțare pe fonduri europene, lucru interzis de către Comisia Europeană” .
Cum ei nu vor putea face cursuri în program, nu vor putea nici să ceară finanțare (pe firmă).
2. NU se va putea aplica pe firme vechi
Cei care au deja firme existente nu vor putea aplica la finanțarea Start up Nation cu acestea.
Potrivit explicațiilor oficiale, viitorii antreprenori trebuie să treacă neapărat prin cursurile de antreprenoriat din programul Start up Nation, să obțină certificatul de absolvire și abia apoi să-și deschidă firmă nouă și să poată aplica la grant.
3. TVA va fi cheltuială eligibilă
Taxa pe valoare adăugată va fi cheltuială eligibilă în programul Start up Nation 2024, tocmai pentru că firmele aplicamte vor fi noi și nu-și vor putea deduce acest impozit.
4. Automobilele nu vor fi echipament tehnologic
Cheltuiala cu automobilele – electrice sau de alt fel – nu va fi inclusă la echipament tehnologic și nu va aduce beneficiarului punctajul suplimentar care se acordă achizițiilor de echipamente tehnologice prin grila de punctaj.
6. Rămâne cofinanțarea obligatorie de 10%
În continuare, beneficiarii vor trebui să asigure din resurse proprii un aport propriu de minimum 10% din valoarea investiției, în programul Start up Nation 2024.
5. Consultanța – 10.000 lei din ajutorul nerambursabil
Proiectul de procedură existent prevede un plafon de 10.000 de lei – cheltuială eligibilă din ajutorul nerambursabil pentru serviciile de consultanță pentru finanțări.
6. Codurile CAEN eligibile
Ministerul Economiei trebuie să publice și anexa 1 la procedură – lista codurilor CAEN eligibile.
„Vor fi toate codurile CAEN cu excepția celor interzise de către schema de minimis”
Mai jos avem grila de punctaj consultativa Start up Nation:
Grilă punctaj
Criterii privind evaluarea on-line a cererii de finanțare
Start-up Nation România 2024
Criterii | Punctaj | ||
Valoarea aportului propriu | |||
A | 1 | Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 20% din valoarea eligibilă a proiectului | 20 |
2 | Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 15% din valoarea eligibilă a proiectului | 15 | |
3 | Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 10% din valoarea eligibilă a proiectului | 10 | |
B | 1 | Societatea va obține profit din exploatare ≥ 1 începând cu anul următor plății AFN | 20 |
2 | Societatea NU va obține profit din exploatare ≥ 1 începând cu anul următor plății AFN | 0 | |
Criterii aferente investiției | |||
C | 1 | Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 40% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere; | 20 |
2 | Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere; | 15 | |
3 | Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 20% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere; | 10 | |
Criterii aferente locurilor de muncă | |||
D | 1 | Soldul balanței comerciale al codului CAEN pe care aplică este negativ (conform Anexei) | 10 |
2 | Soldul balanței comerciale al codului CAEN pe care aplică este pozitiv ( conform Anexei) | 0 |
Criterii aferente componentei de dezvoltare durabilă | |||
E | 1 | Proiectul prezintă investiții în valoare ≥ 15.000 lei în elemente de cost privind dezvoltarea durabilă | 20 |
Proiectul prezintă investiții în valoare ≥ 10.000 lei în elemente de cost privind dezvoltarea durabilă | 10 | ||
Criterii aferente debutului în afaceri | |||
F | 1 | Asociații/acționarii NU au mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată in baza Legii 31/1990, pînă la data publicării în monitorul oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare. | 10 |
2 | Asociații/acționarii AU mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată in baza Legii 31/1990, până la data publicării în monitorul oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare. | 0 |
Sondaj online privind criteriul de prevalare:
- Valoarea exacta a aportului propriu din valoarea eligibilă a proiectului
- Valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente