Guvernul a adoptat propunerea MIPE a Planului National de Redresare si Rezilienta actualizat si urmeaza etapa de negociere cu Comisia Europeana

Guvernul Romaniei a adoptat la data de 7 aprilie 2021 Planul National de Redresare si Rezilienta propus de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE). Acest plan a fost adoptat impreuna cu Memorandumul care mandateaza MIPE in vederea desfasurarii negocierilor pe baza documentului propus cu Comisia Europeana.

Conform ministrului de la portofoliul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, documentul propus este unul solid si inchegat. Acest document urmeaza a fi subiectul discutiilor cu Comisia Europeana in vederea gasirii celor mai bune formule pe axa reforme – investitii – finantari pentru Romania la finalul negocierilor. Prin primirea acestui mandat oficial si pentru a purta discutii directe si aplicate pe detaliile privind documentul propus, ministru Cristian Ghinea a luat parte la o vizita de lucru la Bruxelles in saptamana urmatoare adoptarii Planului National de Redresare si Rezilienta.

In cadrul propunerii Planului National de Redresare si Rezilienta a Romaniei se vizeaza implementarea unor reforme care sa conduca la o serie de schimbari structurale. Printre aceste reforme sunt incluse reformarea sistemului de pensii, reforme in domeniul fiscal, reforma functiei publice, reformarea salarizarii la nivelul sectorului public, reforma in cadrul companiilor de stat, dar si introducerea unui venit minim de incluziune.

In cadrul Mecanismului interventiile sunt structurate pe cei sase piloni care se regasesc in Mecanismul de Redresare si Rezilienta al Uniunii Europene. Cei sase piloni parte a acestui Mecanism sunt urmatorii:

  1. Tranzitia verde;
  2. Transformarea digitala;
  3. Cresterea inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, dar si o piata interna functionala bazata pe intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice;
  4. Coeziune sociala si teritoriala;
  5. Sanatate, rezilienta economica, sociala si institutionala, pentru a atinge obiective precum cresterea nivelului de pregatire pentru situatii de criza si pentru cresterea capacitatii de reactie la criza;
  6. Elaborarea de politici pentru generatia viitoare, copii si tineret, precum educatia si competentele.

Fiecare dintre acesti piloni care se regasesc in Mecanismul de Redresare si Rezilienta al Uniunii Europene cuprind mai multe propuneri pe diferite componente. Astfel, in cadrul pilonului I, Tranzitia verde, se regasesc componente precum sistemul national de gestionare a apei, impadurirea si protejarea biodiversitatii in Romania, managementul deseurilor si economie circulara, transport feroviar si mobilitate urbana, dar si energie regenerabila si eficienta energetica.

Pilonul II – Transformarea digitala – este pilonul care are ca si propuneri componente domenii precum Cloud guvernamental si sisteme digitale, digitalizarea educatiei, dar si tehnologiile broadband si 5G. In cadrul pilonului III discutam despre componente precum reforma sistemului de pensii, modernizarea si consolidarea sistemului financiar-fiscal, instrumente financiare pentru sectorul privat, programul Romania Educata prin invatamantul dual, tehnic si profesional, sectorul de cercetare, dezvoltare si inovare, programul Romania Creativa, transport rutier si autostrazi, dar si dezvoltarea infrastructurii de gaz natural in amestec cu hidrogen.

In cadrul pilonului IV regasim ca si componente fondul de rezilienta pentru localitati, fondul pentru dezvoltarea comunitara in rural si in zonele urbane sarace, infrastructura sociala, incurajarea transportului pe bicicleta, dar si programul Romania Atractiva. Pilonul V – Sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala – are ca si propuneri componente precum fondul pentru spitale, rezilienta in situatii de criza, infrastructura scolara si universitara, incurajarea formalizarii muncii, introducerea Venitului Minim de Incluziune, reforma administratiei publice, salarizarea unitara si cresterea eficientei justitiei, dar si fondul de rezilienta a societatii civile.

Pilonul VI – Politici pentru generatia viitoare are in cadrul propunerilor componente precum Programul national de reducere a abandonului scolar, granturi pentru tineret si sport, dar si Programul national pentru crese.

One thought on “Guvernul a adoptat propunerea MIPE a Planului National de Redresare si Rezilienta actualizat si urmeaza etapa de negociere cu Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *