Deblocarea masurilor pentru IMM-uri a fost anuntata de catre ministrii Cristian Ghinea (MIPE) si Claudiu Nasui (MEAT)

La data de 15 ianuarie 2021 a avut loc intalnirea cu Comisia Europeana pentru notificarea schemelor de ajutor de stat lansate in contextul pandemiei de COVID-19. Aceste scheme de ajutor de stat este asteptata de zeci de mii de antreprenori care au aplicat pentru solicitarea fondurilor alocate in cadrul acestor programe. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, au anuntat ca cele trei masuri de finantare pentru antreprenori urmeaza a fi deblocate in saptamana 22-26 ianuarie, atunci cand va exista acceptul pentru aceste masuri de finantare.

In acest sens au fost identificate solutiile financare pentru a asigura toate resursele necesare de bani in vederea asigurarii bugetului pentru toate cele trei masuri de sprijin pentru antreprenori in contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv pe masura 3. Conform reprezentantilor Guvernului, stabilitatea acestor scheme de ajutor de stat a fost afectata de anumiti factori, printre care se numara schimbarea cadrului legislativ pe durata derularii procedurilor, sursele neclare de finantare, dar si lipsa de dialog intre ministere si cu Comisia Europeana. Aceste probleme care au dus la afectarea stabilitatii schemelor de ajutor de stat au fost solutionate prin munca si dialog, dupa cum afirma cei doi ministri.

Pentru a construi o relatie de incredere reciproca intre stat si mediul de afaceri din Romania este foarte important ca promisiunile facute sa fie respectate. Doar in acest mod se poate vorbi despre predictibilitate in mediul de afaceri romanesc, iar predictibilitatea este un factor esential pentru a putea discuta despre o dezvoltare solida si pe termen lung a oricarei afaceri.

Masurile de finantare care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri pentru a reduce efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra activitatilor comerciale sunt accesibile antreprenorilor in diferite forme. Vorbim astfel despre microgranturi care pot fi in cuantum de cel mult 2000 de euro, granturi pentru capital de lucru care pot avea o valoare cuprinsa intre 2000 de euro si 150 000 euro, dar si granturi pentru investitii care pot sa aiba o valoare de la 50 000 euro si pana la 200 000 euro. Granturile pentru investitii se regasesc in cadrul masurii 3 din randul masurilor propuse in schema de ajutor de stat pentru reducerea efectelor pandemiei de COVID-19 asupra mediului de afaceri.

In urma suplimentarii care a avut loc in luna octombrie a anului 2020 aceste masuri nu mai dispuneau de intreaga finantare asigurata. Mai exact lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene. In acest context cei doi ministri au purtat intre ei o serie de discutii, dar si impreuna cu Comisia Europeana in vederea identificarii unei solutii. Urmeaza adoptarea bugetului in Parlamentul Romaniei, buget care vizeaza inclusiv noile modificari. Mai mult decat atat, ultimele zile a adus la nivelul Ministerului Economiei si a agentiilor din subordine un ritm de procesare mult mai mare a dosarelor depuse, ajugandu-se astfel pana la procesarea a aproape 845 de dosare pe zi. Toate aceste demersuri inseamna ca odata cu adoptarea noului buget, aplicantii admisi pentru schema de ajutor de stat intr-una dintre cele trei masuri propuse vor incasa in cont banii, reducandu-se astfel considerabil timpul de asteptare pentru fondurile respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *