150 de milioane de euro sunt destinate pentru investitiile in productia si distributia de energie termica provenita din resurse regenerabile

La inceptului lunii decembrie 2020 Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor pentru promovarea productiei si a distributiei de energie termica in sistem centralizat, energie ternica provenita din surse regenerabile si care sunt putin exploatate. Aceste resurse regenerabile putin exploatate sunt reprezentate de biomasa, biogaz si energie geotermala.

Investitiile in vederea sprijinirii productiei si a distributiei de energie termica provenita din resurse regenerabile urmeaza a fi finantate prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare, program gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Aprobarea acestei finantari vine in contextul in care in Romania exista un potential semnificativ cu privire la exploatarea de resurse regenerabile pentru productia de energie termica.

Pentru aceasta schema de ajutor de stat este alocat un buget de 150 de milioane de euro. Din acest buget 85% are la baza fonduri europene, iar diferenta de 15% sunt finantarile asigurate de bugetul de stat. Aceasta schema de ajutor a primit avizul din partea Consiliului Concurentei si a fost aprobata de asemenea de catre serviciile Comisiei Europene. Finantarile alocate prin aceasta schema de ajutor de stat vor avea drept beneficiari unitatile si subdiviziunile administrativ-teritoriale, dar si asociatiile de dezvoltare intercomunitara aflate in regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei. Un singur beneficiar va putea contracta pentru un astfel de proiect de investitii destinat productiei de energie termice din surse regenerabile o valoare maxima a finantarii de 15 milioane de euro. Acordarea finantarilor pe aceasta schema de ajutor de stat se va putea face pana la data de 31 decembrie 2021, iar implementarea proiectelor se va putea realiza pana la finalului anului 2023, mai exact pana in decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *