A fost semnat contractul de 1 miliard de euro pentru acordarea granturilor pentru IMM-uri

La data de 8 octombrie 2020 Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene, impreuna cu Virgil Popescu, ministrul Mediului de Afaceri, au semnat contractul de finantare pentru acordarea granturilor in valoare de 1 miliard de euro, granturi destinate IMM-urilor. Finantarea aceasta este asigurata de catre Programul Operational de Competitivitate (POC). Formularul electronic pentru inscrierea privind solicitarea de microgranturi in cadrul masurii 1 va fi activ in cadrul platformei IMMRECOVER (granturi.imm.gov.ro) incepand cu data de 12 octombrie 2020, ora 10:00 si pana pe data de 16 octombrie 2020, ora 20:00. Exista inclusiv posibilitatea ca acest interval sa fie prelungit.

Aceste granturi sunt acordate catre IMM-uri prin intermediului Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) din postura de administrator al schemei de ajutor de stat. De asemenea, dezvoltarea sistemului IMMRECOVER in parteneriat cu STS este finantata tot in cadrul proiectului POC.

Conform declaratiei ministrului Fondurilor Europene, Marcel Bolos, semnarea acestui contract in urma colaborarii dintre aparatele tehnice ale ministerelor Fondurilor Europene si Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri reprezinta unul dintre cele mai asteptate semnale de redresare a economiei romanesti. Mai mult, ministrul Marcel Bolos apreciaza semnarea acestui contract ca fiind gura de oxigen de care aveau nevoie antreprenorii romani. Conform ministrului Marcel Bolos, pentru semnarea acestui contract in valoare de 1 miliard de euro a fost necesara urmarea unor etape precum aprobarea mecanismului de finantare de catre Comisia Europeana, dar si aprobarea de catre DG Competitivitate a schemei de ajutor de stat pentru IMM-uri. Realizarea acestor etape a reprezentat un efort major de negociere si de mobilizare care demonstreaza faptul ca Romania are capacitatea de a schimba perceptia conform careia fondurile europene sunt dificil de accesat, este de parere ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

In cadrul granturilor negociate de catre Ministerul Fondurilor Europene impreuna cu Comisia Europeana se regasesc trei tipuri de astfel de granturi, dupa cum urmeaza:

  • Microgranturi in cuantum total de 100 de milioane de euro (dintre care 85 de milioane de euro din fonduri europene si 15 milioane de euro de la bugetul de stat) alocate IMM-urilor care nu aveau angajati la finalul anului 2019, PFA-urilor si ONG-urilor care desfasoara activitate economica in anumite domenii;
  • Granturi pentru capital de lucru in cuantum total de 350 de milioane de euro (dintre care 265 de milioane de euro din fonduri europene, 42,5 milioane de euro din bugetul de stat si 42,5 milioane de euro reprezentand contributia beneficiarilor);
  • Granturi pentru investitii in valoare totala de 550 de milioane de euro (dintre care 415,87 milioane de euro din fonduri europene, 62,38 de milioane de euro de la bugetul de stat, iar 71,74 milioane de euro reprezinta contributia beneficiarilor).

Granturile acordate in cadrul acestei scheme de ajutor de stat sunt reglementate de OUG nr. 130/2020 referitoare la unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate (POC) 2014 – 2020 ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID-19, dar si alte masuri conexe fondurilor europene. Actul normativ care reglementeaza acordarea granturilor este publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la sectiunea legislatie, dar poate fi accesat si la urmatorul link: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699. De asemenea, informatii cu privire la contractarea granturilor sunt publicate pe site-urile Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, si anume http://economie.gov.ro și http://www.imm.gov.ro/ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *